Een burn-out wordt vaak toegeschreven aan een hoge werkdruk die te lang voortduurt. Als je daarbij perfectionistisch van aard bent en je hebt privé wat uitdagingen is het moment een keer daar. Je valt om. Figuurlijk dan.

“Ik herinner me het nog goed, als leerkracht, maar ook als basisschooldirecteur, de werkdruk waar je dagelijks mee te maken hebt. Je geeft les tot 15:00 uur. Daarna heb je een vergadering over de implementatie van een nieuwe lesmethode of een gesprek met ouders. Voordat je kunt beginnen met het voorbereiden van je lesprogramma voor de volgende dag, is het al gauw 17:00 uur geweest. Het moment dat andere mensen hun laptop dichtklappen en naar huis gaan.” Aan het woord is Nicole Klaver, oud-basisschooldirecteur en in opleiding tot integraal Leefstijl- & Vitaliteitscoach bij MARK. Dat het flink aanpoten is in het onderwijs weten we inmiddels allemaal. De verzuimcijfers zijn in vergelijking met andere sectoren hoog. Juist door deze hoge verzuimcijfers wordt de druk op de werkende collega’s nog verder verhoogd.

Hoe houd je als leidinggevende vinger aan de pols? Welke signalen geeft een collega die op omvallen staat? “Het begint vaak met kleine dingen, zoals niet meer samen willen lunchen met het team. Ze werken liever door, omdat ze ontzettend druk zijn. Ze komen te laat, melden zich ziek of hebben hun administratie niet op orde. Van een afstandje lijkt het erop alsof ze er de kantjes vanaf lopen terwijl ze eigenlijk op de afgrond balanceren.”

Als leidinggevende is het zien van enkele van deze signalen het moment om het gesprek aan te gaan. “Ik deed dat altijd heel laagdrempelig. Gewoon even langslopen en vragen ‘hoe gaat het nou?’. Als je heel regelmatig dit soort informele gesprekjes voert, hoor je ook eerder wanneer je medewerker bijvoorbeeld structureel het sporten overslaat. Of vaak de hele avond uitgeblust op de bank hangt. Je ziet dan een patroon en weet dat je snel actie moet ondernemen.”

Lees het hele artikel: hier